Meditace nad jedním monologem - Cieslar, Jiří (Iluminace, 2001)
Rozbor filmu Zbyňka Brynycha ...a pátý jezdec je Strach z hlediska jazyka a řeči, a to v extrémních situacích. Autor si všímá monologů a zamýšlí se nad samomluvou postav. Příspěvek byl přednesen na konferenci Pohyb (ve) filmu v říjnu 2000 v Mikulově.
Keywords: ... a pátý jezdec je Strach 1964; filmová estetika; řeč ve filmu; monology