``Mimo plan'': Ceskoslovensky armadni film a Prazske jaro - Lovejoy, Alice (Iluminace, 2010)
Esej je prevzata z rukopisu knihy americke filmove historicky Alice Lovejoy: The Army and the Avant-Garde: Art Cinema in the Czechoslovak Military. Autorka si klade otazku, jak vyrobni system Ceskoslovenskeho armadniho filmu reagoval na liberalizaci 60. let a naslednou sovetskou invazi a jak se v nem realizovaly umelecke ambice mladych filmaru (fenomen produkce ``mimo plan'').
Keywords: produkcni filmove spolecnosti a studia; politika a film; produkce; Prazske jaro 1968; srpen 1968; dokumentarni film; armada a film; avantgardni film; vyrobni plany; nova vlna; experimentalni film