Dilema pozorovatele: Dotykat se, ci nedotykat? - Strauven, Wanda (Iluminace, 2011)
Text se zabyva zkoumanim konkretnich medii a klade si otazky navazane na problemy spolecenske a kulturni. Filmove medium vidi jako mozneho nasledovnika vedeckych hracek, jejichz opticka iluze je zavisla na hmatu.
Keywords: filmova veda a vyzkum; filmova estetika; dejiny filmu; vnimani; divactvi; pocitacove hry a film