Vypujcena imaginace. Po stopach distribucnich osudu zanrovych filmu ve znarodnenych kinematografiich - Blazejovsky, Jaromir (Iluminace, 2011)
Studie je zamerena na zanrove filmy vyrabene v socialistickych kinematografiich v letech 1960-1989 a jejich oblibu v ostatnich zemich socialistickeho bloku. Autor zjistuje vymenu filmu mezi socialistickymi zememi, jejich misto v repertoaru, zpusob distribuce i divacky ohlas.
Keywords: hodnoceni filmu; produkce; Evropa stredni a vychodni; socialismus a film; mezinarodni spoluprace; filmove zanry; filmova distribuce; filmova recepce; komercne uspesny film