Film a vnimani iluzi. Zkusme poznamky o filmove teorii a neurovede - Pisters, Patricia (Iluminace, 2011)
Autorka se ve sve studii zabyva pusobenim filmu na divaka, zejmena jakym zpusobem vstupuji vyznamy filmoveho dila do vedomi. Vyuziva vymezeni a pozornosti k revizi M extasciiacutensterbergovy analyzy filmoveho detailu jako ztelesneni pozornosti. Jako konkretni priklady analyzuje filmy Iluzionista a Dokonaly trik. V souladu s M extasciiacutensterbergem povazuje autorka film - jeho formalni prostredky i chovani jednotlivych postav - za zrcadlo divakovych mentalnich pochodu. Na rozdil od M extasciiacutenstenberga vsak tyto operace popisuje nastroji soucasne vedy, nikoli psychologie.
Keywords: psychologicky vliv filmu; psychologie a film; narace ve filmu; subjektivni hledisko; iluze ve filmu; vnimani; filmova estetika; filmova teorie; filmova veda a vyzkum; veda a film