Pojdte k filmu! Role zabavnich periodik pri formovani (obrazu) ceskeho (mezi)valecneho filmoveho publika - Svatonova, Katerina; Lostakova, Marketa (Iluminace, 2012)
Jiz od zacatku 20. stoleti hraly popularni a filmove casopisy dulezitou roli ve formovani vkusu a nazoru divaku. Studie priblizuje zpusob, jakym zabavni periodika, ktera byla vydavana na nasem uzemi v obdobi 1920-1939, komunikovala se ctenari, jake vyuzivala strategie, aby je aktivizovala nejen k nakupu casopisu, ale i k prime ucasti na deni v popkulturnim svete, jakych spolecensko-kulturnich procesu byla soucasti a co tyto informace dnes vypovidaji o dobovem medialnim systemu.
Keywords: dejiny filmu; filmova literatura; filmova periodika; filmovi fanousci; sociologie a film; kultura a spolecnost