Hvezdny system ve vymarske kinematografii - Garncarz, Joseph (Iluminace, 2012)
Studie poukazuje na existenci nemeckeho hvezdneho systemu, jehoz hvezdy sice v mezinarodnim meritku prilis nerezonovaly, ale v ramci narodniho kulturne-spolecenskeho zivota predstavovaly dulezity element. Autor se vymezuje vuci nekoncepcnimu pouzivani americke terminologie a poukazuje na nevhodnost nekterych terminu pro evropske prostredi. Evropske hvezdne systemy totiz vyrustaji z jinych kulturnich specifik a tradic.
Keywords: dejiny filmu; sociologie a film; system hvezd; filmova terminologie; vymarska kinematografie